Aansprakelijkheidsrecht
Een van de belangrijkste uitgangspunten van het Nederlands recht is dat de veroorzaker van schade, verplicht is deze schade aan de benadeelde te vergoeden. Een dergelijke aansprakelijkheid kan op verschillende manieren ontstaan. Wanneer iemand zijn verplichtingen uit hoofde van een overeenkomst niet nakomt, kan deze aansprakelijk worden gehouden voor de dientengevolge geleden en te lijden schade. Maar ook buiten een contract kunnen schadeveroorzakers aansprakelijk worden gehouden. Zo zijn er risicoaansprakelijkheden in de vorm van aansprakelijkheden voor andere personen (bijvoorbeeld kinderen of werknemers), alsook voor zaken en stoffen.
De belangrijkste vorm van aansprakelijkheid buiten contract is gelegen in de onrechtmatige daad (art. 6:162 BW). Maar wanneer handelt iemand nu onrechtmatig? De wet vult dat enigszins in (te weten een inbreuk op een recht, een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of een doen of nalaten in strijd met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt), maar ook de door de wet voorgeschreven mogelijkheden laten de nodige ruimte voor discussie open, nu daar ruime formuleringen worden gebruikt.
Ook wanneer voldoende duidelijk is dat iemand schadeveroorzakend heeft gehandeld en daarvoor aansprakelijk is, dienen er nog een aantal belangrijke rechtsvragen te worden beantwoord, met name in het kader van de hoogte van de geleden schade. Maar ook in het kader van de mogelijke reactie op het schadeveroorzakende feit (moet er voor nakoming, vernietiging, c.q. (gedeeltelijke) ontbinding worden gekozen) is het van groot belang om op korte termijn een juist juridisch standpunt in te nemen.
In zoverre is het dan ook van groot belang om de nodige kennis te hebben van de jurisprudentie op het gebied van aansprakelijkheidsrecht, alsmede een helder overzicht te hebben van de verschillende remedies en de eventuele rechtsgevolgen daarvan. Froon Helmonds Advocaten is u graag van dienst bij het beoordelen van uw casus.